Wat zijn voedselbossen?

Wat zijn voedselbossen?

november 1, 2019 0 Door Skizone

Definitie voedselbos:

Voedselbossen zijn een onderhoudsarm, duurzaam, plantaardig voedselproductie-systeem op basis van bosecosystemen, met fruit- en notenbomen, struiken, kruiden, wijnstokken en meerjarige groenten die opbrengsten hebben die direct nuttig zijn voor de mens.

Lagen van een voedselbos:

Een voedselbos heeft 7 lagen. De verschillende lagen gaan van een voedselbos gaan van hoog naar laag: Het begint met grote notenbomen, gevolgd door wat kleinere fruitbomen. Daarna komen de fruitstruiken en op de bodem; groenten, kruiden en bloemen. De volgende laag; knolgewassen en kruipers. Er zijn ook klimplanten en er kunnen zelfs paddenstoelen groeien.

Gewassen in een voedselbos:

Een goed ontworpen voedselbos levert ongeveer 9 maanden per jaar allerlei eetbare producten op. En er zijn ontzettend veel verschillende soorten gewassen om uit te kiezen. Op het internet zijn verschillende websites die je vertellen welke gewassen het makkelijkst te zijn om te telen in een voedselbos.

Voordelen voedselbos:

  • Een voedselbos is door zijn opbouw, bestand tegen droogte en overstromingen.
  • Bovendien blijft de bodem vruchtbaar. Ook kan een voedselbos worden gebruikt om vervuilde bodems weer gezond te maken.
  • De bodemerosie en waterafvoer wordt vanzelf beheerst.
  • Voedselbossen worden voorzien van hun eigen voedingsbehoeften, door jaarlijkse bladval.

Kosten voedselbos:

De kosten hangen uiteraard af van de grootte van het voedselbos. De ontwikkelkosten van een voedselbos kun je uitrekenen. Het totale kostenplaatje hangt af van meerdere factoren. De belangrijkste zijn: De grondaankoop, ontwerpkosten, de grondaankoop, de aanleg en infrastructuur. Voor grote bossen gaat ‘De Stichting Voedselbosbouw NL’ uit van een prijs van 30.000 euro per hectare. Een vrij duur project dus. Maar je zult er later steeds meer van profiteren.

Geschiedenis voedselbos:

Bostuinen zijn ’s werelds oudste vorm van landgebruik. Ze zijn ontstaan ​​in de prehistorie langs oerwouden en rivieroevers. Tijdens het proces van mensen die hun directe omgeving wilden verbeterden, werden nuttige bomen herkend, beschermd en verbeterd.

Terwijl de minst goede soorten werden weggehaald. Werden de beste, vreemde soorten uitgekozen en geplant in de omgeving van de verblijfplek.

Toekomst voedselbos:

De gewone boer heeft last van droogte en andere gevolgen van klimaatverandering. Het voedselbos heeft, met bomen die water vast houden en een kerngezond bodemleven, daar helemaal geen last van. Daarom wordt een voedselbos gezien als de toekomst van het landbouw.